Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Slaget vid Gdańsk 1627, akvarell av Adolf Boy. Foto: The Kornik Library of the Polish Academy of Sciences.

Solen - vid Gdańsk gick solen ned

På 1620-talet hade Polen och Sverige sedan länge legat i krig. En strategiskt viktig del i den svenska krigföringen var att låta sina fartyg blockera polska hamnar och ta tull av neutrala handelsfartyg.

Fakta

Djup: 12-14 meter

Byggd: -

Längd: -

Bredd: -

Förlist: 1627

Fartygstyp: Örlogsfartyg

Under 1600-talet bedrevs omfattande handel i och runt Östersjön. Det var vanligt med konflikter eftersom många nationer och handelsstäder var angelägna om att kontrollera handeln i regionen. Ofta innebar konflikterna långvariga blockader, där fiendens hamnar och transportleder spärrades av.

År 1627 blockerade svenskarna bland annat Danzig, nuvarande Gdansk, och floden Wisłas mynning. Ett av fartygen som ingick i blockaden var Solen. Framåt november härjade både sjukdomar och höststormar, och dessutom började provianten ta slut. Svenskarna beslutade att avbryta blockaden. Men i samband med det blev de svenska skeppen utspridda.

Den instängda polska flottan passade då på att löpa ut. Deras skepp var väl bemannade med armésoldater och de lyckades snart borda Solen. Striden böljade fram och tillbaka, men när polackerna fick ett övertag valde svenskarna att sätta eld på krutförrådet – de sprängde hellre skeppet än att låta polackerna ta över det. Strax därefter exploderade Solen och försvann i djupet.

Vraket upptäcktes 1969 i samband med byggarbeten i den norra hamnen i Gdańsk. Det som fanns bevarat var en del av fartygets botten. Positionen, vrakets utseende och de nästan 6 000 föremål som bärgades från vraket visade att det var resterna efter Solen som återfunnits.

Fakta

Djup: 12-14 meter

Byggd: -

Längd: -

Bredd: -

Förlist: 1627

Fartygstyp: Örlogsfartyg

Se var vraket ligger Till kartan