Krig och miljö
Krig är inte en miljövänlig verksamhet. Krig drabbar djurliv och ekosystem hårt. Krig fortsätter också att påverka vår livsmiljö långt efter att freden firats.
Om man hittar ett föremål som man tror kan vara en mina, ammunition eller senapsgas, låt det ligga kvar och rapportera koordinater till SOS-alarm.
Sopor från krig
Ett mycket stort problem som är en tickande miljöbomb är de tonvis av krigsmateriel som olika länder har dumpat i havet. När krigsmaterielen från krigen blev omoderna eller för dyra att lagra slängdes de i havet. Dåtidens politiker tyckte att det var en enkel och billig lösning för att bli av med detta giftiga avfall. Idag är det självklart att tycka att de som fattade dessa beslut gjorde fel. De respekterade inte havsmiljön eller kommande generationer av människor, som nu måste leva med att ta hand om dessa farliga krigsrester.
Det är inte bara granater och bomber som dumpats utan stora mängder giftig stridsgas som till exempel senapsgas. Ibland händer det att fiskare skadas av trasiga behållare med senapsgas när de råkar fiska upp dem av misstag.
Sönderrostad bomb innehållande senapsgas i Gotlandsdjupet. Källa: Sjöfartsverket
Senapsgas som ligger som en geléklump på havsbotten efter att granatens hölje rostat bort. Det har hänt att fiskare fått upp senapsgas i sina redskap. Upp på båten har sedan gasen i fri form skadat dem.
På det viset kan krigshandlingar för över 100 år sedan fortfarande skada djur och människor.
Lär dig mer om krigsmaterial i Östersjön
Karta över dumpat krigsmaterial
Vill du veta mer om vad för krigsmaterial som dumpats i Östersjön?
Gå till Green Cross karta över vad för krigsmaterial som dumpats i Östersjön (extern länk)
Journalfilmen ”Ammunition Dumped in Ocean”
Filmen visar hur engelska soldater efter kriget dumpar tonvis av krigsmaterial i havet. Videon har engelskt tal utan undertext.
Gå till Buyout Footage Historic Film Archive’s film på Youtube (extern länk)
Artikeln “Kattegatt är en dödsfälla”
Läs tidningsartikeln “Kattegatt är en dödsfälla” som handlar om minor från krigen som fortfarande utgör en fara för människor.
Gå till Expressens artikel (extern länk)
Miljöfarliga vrak
Även civila fartyg, som av olika anledningar har sjunkit, kan bli stora miljöhot beroende på vilken last de har haft med sig. Olja som varit drivmedel är det största problemet. Men det förekommer även laster med miljöfarliga kemikalier. Vraken ligger kvar med sin farliga last, som förr eller senare läcker ut ur vraken.
Bränsletanken på U479 innehåller till exempel fortfarande mycket diesel. Därför ingår U479 i ett estniskt projekt som övervakar miljöfarliga vrak.
Vill du läsa mer om svenska myndigheters arbete med miljöfarliga vrak?
Gå till Havochvatten och läs mer om deras arbete med vrak (extern länk)