Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
En målning av Katarina den Stora med utsmyckad klänning i blått och vit, hon håller i en spira i högra handen

Den ryska kejsarinnan Katarina den Stora. Foto: David Coll, Public domain, via Wikimedia CC

Del 1: Dyrbar last kom aldrig fram

Ett skepp lastat med konst och lyx 

Hösten 1771 lämnade det holländska handelsskeppet Vrouw Maria (Fru Maria) hamnen i Amsterdam. Skeppet skulle segla över Nordsjön och vidare på Östersjön till S:t Petersburg i Ryssland. Lasten bestod bland annat av konst och dyra lyxvaror till kejsarinnan Katarina den stora och hovet i Ryssland. Skeppet kom aldrig fram. 

Vrouw Maria _ map by Julie Witmer_VRAKMARKERNGAR-1.jpg

Skeppet Vrouw Marias segelrutt från Amsterdam i Holland mot målet St:Petersburg. Vrakplatsen har en röd markering med skeppets namn i den förstorade kartan. Kartan kommer från boken The Tsarina's Lost Treasure: Catherine the Great, A Golden Age Masterpiece, and A Legendary Shipwreck av  Gerald Easter och Mara Vorhees Grafik: Cartography by Julie Witmer Custom Map Design

Storm i Finska viken

En stormig natt i oktober stötte skeppet Vrouw Maria på ett grund på väg in i Finska vikens klippiga skärgård. Fartyget började läcka in vatten. Till slut lyckades man kasta ankare och kunde pumpa ut det mesta av vattnet.  

Illustration_Liknande_skepp_NY.jpg

Vrouw Maria, hade två master och samma rigg som skeppet på bilden. Källa: Wikimedia CC

Försök att rädda lasten misslyckades

Nästa dag kom människor från öarna i närheten för att hjälpa till. Då upptäckte man att vattnet stod två meter högt i lastrummet. Efter fem dagars slit med att rädda fartyget och så mycket som möjligt av den värdefulla lasten, försvann det ner i djupet tillsammans med stora delar av lasten.

6.5.jpg

Teckning av Vrouw Maria så som hon ligger idag på havets botten. Skiss av: Tiina Miettinen, The National Board of Antiquities, Finland.

Den ryska kejsarinnan Katarina II ville efterlikna Västeuropas kultur och handlade “online

Kejsarinnan Katarina II och ryska rika adelsmän hade beställt lyx och modevaror. Det som var lyxigt och populärt i det mäktiga Västeuropa ville det ryska hovet också ha. Kejsarinnan och hovet ville kunna jämföra sig med 1700-talets “influencers”, alltså stormakter som Frankrike, Holland och England, när det gällde vetenskap, litteratur, musik, konst och annan kultur. Ofta är det mäktiga länders kultur som man vill ta efter. 

Men de ville också med importerad lyx visa sitt eget folk att de var de rikaste och finaste i Ryssland. Kejsarinnan, även kallad Katarina den stora, ville skapa en modern kultur i det ryska hovet.   

6.5-2.jpg

En miniatyrmålning av den ryska kejsarinnan Katarina II. Hon skrev många brev och brevväxlade med kända personer i 1700-talets Europa. Kanske såg det ut så här när kejsarinnan gjorde sin beställning av de varor som försvann på skeppet Vrouw Maria. Målning: Eremitaget Sankt Petersburg. Foto: Pavel Demidov. 

Konstmuseet Eremitaget 

Ombord på skeppet fanns flera tavlor som Katarina hade beställt. Kejsarinnan hade några år innan grundat ett konstmuseum i S:t Petersburg, som kallas Eremitaget. Det är idag ett av världens största museer med tre miljoner föremål.   

Eremitaget_Vinterpalatset_Foto_Jeremy Zhu_Pixabay.jpg

Eremitaget som Katarina den store grundade i S:t Petersburg har över 1000 salar. Foto: Jeremy ZhuPixabay

Kejsarinnan skrev brev om förlorade tavlor

I ett brev till den kända franska filosofen Voltaire från december 1771 berättar Katarina om skeppets förlisning:   

De målningar jag köpte i Holland från Braamcamp-samlingen förlorades alla vid Finlands kust. Det blir nödvändigt att vara utan dem.”  

Sex andra tavlor, som var beställda av en rysk adelsman, bärgades innan fartyget sjönk. En av tavlorna finns kvar än idag och hänger på Amsterdams konstmuseum. 

D346_6.5.2_De munttoren gezien_923x680_200ppi-1.jpg

Tavlan som räddades från skeppet Vrouw Maria föreställer en holländsk stad och kallas Mynttornet sett från kanalen Singel”Den är målad av den holländska konstnären Jan ten Compe. Foto: René Gerritsen, Amsterdam Museum.

Frågor att besvara och fundera på

- Är kultur som musik, konst, teater, böcker, dans, arkitektur, mode med mera viktigt i ett samhälle? Varför? 

- Vilken kulturform är viktig för dig? Varför? På vilket sätt är du en del av den här kulturen? 

- Varifrån kommer den kultur som du gillar? 

- Finns det något samband mellan landet varifrån denna kultur kommer och landets maktställning i världen? 

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12