Textversion av filmen Vrakplundring i Östersjön.
Textversion av filmen Vrakplundring i Östersjön.
[Vi ser ett fartyg ute till havs med tre svartklädda Vrak-medarbetare ombord. Marinarkeologen Jim Hansson uttalar sig]. Man tar udden av känslan och mystiken när vardagsföremål och sjömännens prylar är borta. [Marinarkeologen Mikael Fredholm kompletterar] Det är tråkigt ... Föremålen som kan berätta mer om livet ombord har försvunnit ur sin kontext. [Vi får se fartygets akter ovanifrån: en dykare håller precis på att gå ner i vattnet] Vi är på kustbevakningens båt, utanför Gotland. [Marinarkeologen Mikael Fredholm berättar] Under oss på 28 meters djup ligger vraket efter ångfartyget Castlewood, som sjönk här i november 1879 i en snöstorm. [Undervattensbilder med en dykare intill ett vrak] Äldre vrak är skyddade av Kulturmiljölagen. Trots det utsätts många av dem för plundring. Vraket efter Castlewood hittades i slutet av 1980-talet, och har sedan upptäckten varit utsatt för omfattande plundring.
[Marinarkeologen Jim Hansson berättar] Då när hon hittades, så var det fullt med grejer ... Ventiler, rattar och fartygstelegrafer … Det var väldigt intakt. Nu har det kollapsat, och tyvärr ser vi inte ett enda föremål. De har försvunnit. [En båt är i rörelse och det är flera olika män ombord] Även nyupptäckta vrak utsätts för plundring. Osmundvraket i Stockholms skärgård upptäcktes för ett par år sedan. Trots att positionen är hemlig har plundrare redan hittat hit. I juni 2019 gör marinarkeologerna vid Vrak – Museum of Wrecks – en ledsam upptäckt. [Två dykare går ner i vattnet] [Marinarkeologen Håkan Altrock berättar] Tyvärr har det varit besök här, vilket är väldigt synd. Det märkte vi under första dyket.
[Undervattensbilder av vraket där man kan se en trefotsgryta i bild] Det saknas saker som vi såg förra året, som en trefotsgryta. Man har varit där och rotat och grävt. Det är jätte … Man blir förbannad. [Marinarkeologen Patrik Höglund fortsätter] Dels är det tråkigt att man förlorar själva dykupplevelsen. Det förtar spänningen och det frusna tidsögonblicket. [Närbild av en datorskärm och Patrik berättar vidare] Sedan förlorar man en massa information om själva vraket ...Vilken tid, vilken last, vart det var på väg … och så vidare. [Vi ser en vattenyta med vågor som rör sig] Vraken är viktiga pusselbitar för att förstå vår historia. [Bilder inifrån båten: Jim talar i telefon] Castlewood och Osmundvraket är bara droppar i havet. [Bilder från en båt i Stockholms skärgård, flera män ombord] Problemet är mycket större. Nu har ett samarbete mellan olika aktörer inletts för att skydda vraken i Östersjön. [Två dykare är i vattnet] Samarbetet ger resultat. När marinarkeologerna återvänder till Osmundvraket ett år senare, har plundrarna hållit sig borta. [Marinarkeologen Patrik Höglund berättar] Flera av vraken i Dalaröområdet, inklusive Osmundvraket där vi är nu, har blivit utsatta för plundring, de sista ett–två åren. [En dykare är på väg upp på båten] Det känns som det här har eskalerat. Vi hade en workshop med flera olika intressenter, Sjöpolisen, Kustbevakningen, Riksantikvarieämbetet, med flera. Vi tror att det här börjar ge resultat nu. Samarbetet börjar funka. [Kustbevakningens plan flyger ovanför] Idag såg vi Kustbevakningens plan som flög över och kollade in vilka vi var. [Marinarkeologen Jim Hansson fortsätter] Nu har vi väldigt bra kontakt med Kustbevakningen, som har lagt in den här positionen, bara de känner till det här. De kan titta med sitt spaningsflyg varje dag. Deras båtar har också den här positionen, så de kan hålla ett extra öga. [Instrument, datorskärm och 3D-modell visas ] Och ju mer vi dokumenterar, ju mer vi vet ... desto svårare blir det att plundra, när vi vet vad som finns. Så vi hoppas på att det är en metod för att skydda de här vraken bättre. [Jim avslutar] Sedan får vi se vad som händer ... om det här hamnar i en dykpark, eller vad det nu kan göra.