Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Textversion: Vad berättar träet?

Textversion av filmen Vad berättar träet?

VAD BERÄTTAR TRÄET

[Exteriörbilder från Köpenhamn: vattenlinje, station, trafikerad gata och hus] [En kvinna vid namn Aoife syns med apparatur och instrument i bakgrunden] Jag heter Aoife Daly. Jag är dendrokronolog. [Ett träblock är fastspänt och trä bearbetas med ett verktyg] Dendrokronologi är studiet av årsringar för att ta reda på hur gammalt timmer är. Träd producerar en ring varje år. [Aoife åter i bild] Beroende på klimatet och vädret så producerar trädet en smal ring eller en bred ring eller något mittemellan. [Närbild av trä] Årsringarna blir ett slags fingeravtryck, för den tid och region som trädet växte i.

[Aoife åter i bild] Och vi kan jämföra det här fingeravtrycket med de från andra träd. Och ta reda på alla möjliga saker om det trädets historia: när det fälldes, var det växte, vart det transporterades, hur var klimatet? [Grenar visas först med en insekt, sedan i sol och sedan i regn] En torr sommar kommer trädet att växa långsammare och årsringen blir tunnare. En regnig sommar kommer trädet att växa mer och årsringen blir tjockare. Vädret påverkar alla träd i samma område på samma sätt. [Trä bearbetas med ett verktyg] För att se årsringarna tydligt, skär Aoife ett snitt med en vass kniv innan hon stryker krita över ytan. [Aoife sitter vid mikroskop och mikroskopbilder visas] När vi tittar ned i mikroskopet, syns små hål i virket. Det här är typiskt för ek. Hålen är långa rör som trädet transporterat näring och vatten igenom. Zoomar vi ut ser vi att ringarna bildar rader. Det här är årsringarna. Aoife har markerat var tionde årsring med rosa penna, för att underlätta sitt arbete.

[Aoife åter i bild] Jag vill göra det så exakt som möjligt: [Närbild på hand med penna som gör markeringar på en träbit] mäta trädets tillväxt från den tidigaste och innersta ringen till den yttersta ringen i provet. [Aoife åter i bild] Jag letar efter prover med många årsringar. Många ringar betyder mer än 80 – förhoppningsvis fler än 100 årsringar. Så gamla träd, stora stockar, [närbild av mikroskop] för att jag behöver en lång sekvens av fingeravtrycket för att lyckas datera det. [Skog där ljuset silar ner] Under årtionden har forskare byggt upp mängder av data från träprover.

[Spindel i spindelnät] Ett ständigt pågående pussel. [Skogsbilder omväxlande med Aoife som berättar] Under de senaste 50–60 åren i Nordeuropa, har dendrokronologer i olika laboratorier, från Irland i väst, till de baltiska länderna i öst byggt upp databaser. Från levande träd, historiska byggnader, timmer från arkeologiska platser, timmer från flodbäddar, timmer från mossar. Och de har mätt årsringarna, och hittat var de alla stegvis matchar varandra. [Hand som rör sig över en datormus + siffror, grafer och kartor på en datorskärm] De nya träproverna jämförs med det här enorma referensmaterialet, för att hitta matchningar. Aoife letar efter mönster, där hennes mätningar överensstämmer med referensmaterialet. Hittar hon en matchning med flera av varandra oberoende källor, har hon sannolikt hittat rätt tid och plats. [Undervattensbilder på ett vrak med en dykare som sågar i vraket] Proverna hämtas på olika sätt till laboratoriet. När det gäller skeppsvrak sågas provet oftast från vraket på sjöbottnen. På sätt och vis en åverkan på kulturarvet. Hur ser Aoife på det? Det är naturligtvis viktigt att bevara kulturarvet – men vad bevarar vi det för? En av de viktigaste sakerna med att ha föremål från det förflutna är den [Aoife åter i bild] kunskap vi får från dem. Det är inte för att de ska se snygga ut på en utställning. [Händer som håller i ett trästycke med en gul infobricka] Så, varje gång vi tar ett prov måste vi naturligtvis ta hänsyn till vad det är vi gör och vilken typ av förändring vi gör på ett föremål som är så unikt och bevarat. [En trästrimla skärs loss med rakblad] [Tillbaka i arbetsrummet: Aoife tittar i mikroskop] Men vi får reda på så mycket mer genom att ta tio prov från ett vrak. [Mikroskopbild och datorskärm med dateringsangivelser och kartbild] Och kunna berätta en mycket detaljerad historia om vrakets datering, timrets ursprung, handeln med timmer som det avslöjar. [Närbild av trä, Aoife åter i bild] Vi får enormt mycket kunskap som vi kan bygga vidare på bara genom att titta i mikroskopet och analysera en massa prover och titta på deras galna trädringar. [Dykare som sågar i vraket] Så det är befogat.

Sidan senast uppdaterad: 2022-06-27