För ungefär 1300 år sedan utkämpades ett blodigt slag på ön Ösel (Saaremaa) i nuvarande Estland. Där, nära byn Salme, hittades två gamla skepp som hade legat gömda under marken i många hundra år. I skeppen låg sammanlagt 41 nordiska krigare begravda – tillsammans med svärd, sköldar, mat och annan utrustning.
Vissa av svärden var mycket fint dekorerade med guld, brons och ädelstenar. Det visar att några av krigarna var viktiga personer med hög status. Fyndet är unikt, det är första gången man har hittat så många stupade krigare begravda tillsammans i båtar.
Tack vare Salme-fyndet har forskare kunnat lära sig mer om de första vikingarna: hur deras skepp såg ut, varifrån de kom, hur de stred och hur de begravde sina döda när de var ute på krigståg. Salmes skepp är också viktiga för att förstå hur människor byggde båtar i Östersjöområdet för väldigt länge sedan.
Det större av skeppen i Salme är troligen det äldsta segelskeppet som hittats i hela Norden. Fynden från Salme visar att nordiska krigare reste österut i Östersjön redan före den tid vi brukar kalla vikingatiden. Därför kallar forskare ibland dessa män för "de första vikingarna" – eller till och med "vikingar före vikingarna".
Bild 1: Platsen för Salme by på Ösel och troliga farleder under vendeltiden.
Bild 2: Södra delen av ön Ösel på 700-talet med det dåvarande Salmesundet och ön Sörve, samt med platsen för båtgravarna markerad.

Baskarta: Kersti Siitan, kompletterad av Marge Konsa.
Landskapsrekonstruktion: Alar Rosentau