Östersjön - dödens hav
Det var inte bara militär sjöfart som drabbades av kriget på Östersjön. Även civila fartyg och båtflyktingar från Baltikum utsattes för angrepp, minsprängningar och kontroller. Passagerar- och lastfartyg som kunde ha eftertraktade råvaror till krigsindustrin eller flyktingar ombord sänktes av motståndarnas fartyg och ubåtar.
Båtflyktingar från Estland
När Sovjetunionen återtog Baltikum från Tyskland 1944 orsakade detta en massflykt från de baltiska staterna. I augusti 1944 fick U479 och andra tyska ubåtar order om att stoppa bland annat flyktingar från Estland på väg mot Sverige.
Närmare 35 000 baltiska flyktingar kom ändå till Sverige. Morgonen den 22 september 1944, strax norr om Gotland, rammades en båt med flyktingar från Estland av en oidentifierad tysk ubåt. Arnold Niitsoo var flyktingbåtens befälhavare och skrev i ett brev strax efter händelsen:
Ubåten närmar sig i hög fart akterifrån. Jag väjer för att inte vara i vägen men den girar efter. Helt oväntat fortsätter den i en kurs rakt mot oss och rammar vår båt med full kraft, utan förvarning.
Jag hamnar djupt under vattnet och skymtar ljus ovanifrån. Tar mig upp och får se det fruktansvärda som har hänt. Runt den kullkörda båten, som ligger med kölen i vädret, klänger sig människor krampaktigt fast. Hjärtskärande skrik, gråt och rop på hjälp.
Ubåten har stannat och lagt sig på avstånd, besättningen står overksam och ser på de nödställda människorna som kämpar i det kalla vattnet, griper tag i varandra, sjunker. Skriken av dödsångest ljuder över de skummande vågorna.
Min älskade lilla syster, bara 15 år gammal, orkar inte längre utan låter sig omslutas av havet. Jag hinner skönja hennes mörka virvlande hår, som till ett avsked, på hennes färd mot djupet. Når inte fram för att rädda henne.
Dödsdansen har pågått i över en halvtimme då det förtvivlade ropet ”hilfe!” från kvinnan som simmar mot ubåten får besättningen att reagera. Ubåten kör fram och kastar i en tross till oss. Tio av oss lyckas fånga den, men sexton gör det inte.
Flykten från andra sidan Östersjön
1944 flydde 32 000 ester till Sverige över Östersjön till följd av Sovjetunionens ockupation. Sovjetunionen genomförde då stora utrensningar mot de balter som man ansåg hade samarbetat med tyskarna under kriget.
Passagerarfartyget S/S Hansa torpederades
I november 1944 sänktes det svenska passagerarfartyget Hansa när det var på väg till Visby på Gotland från Nynäshamn. 84 personer dog, endast två personer överlevde. Hansa sänktes av den sovjetiska ubåten L-21. Kanske var orsaken att Sovjetunionen ogillade att Gotlandsbolaget, som Hansan tillhörde, fraktade flyktingar från Baltikum till Sverige. Men det kan även ha varit en hämnd mot att svenska regeringen tillät transporter av tyskt material och manskap genom Sverige.
Löpsedlar som berättar nyheten om den tragiska olyckan. Bild: Sjöhistoriska museet/ SMTM
Hansakatastrofen
Vill du veta mer om Hansakatastrofen?
Den största katastrofen någonsin på Östersjön
I januari 1945 sänktes det tyska passagerarfartyget Wilhelm Gustloff av en sovjetisk ubåt utanför den polska kusten. Ombord på Wilhelm Gustloff fanns det över 10 000 människor. De flesta av dessa var flyktingar, kvinnor och barn, men det fanns också sårade tyska soldater och sjömän. 9000 dog i det iskalla vattnet.
Det stora passagerarfartyget var fullt med passagerare, flyktingar och skadade soldater. Källa: Barch, Bild 183-L12212 / Herbert Franz Augst / CC-BY-SA 3.0
Podcast VRAK
Lyssna på en av Vraks podcast om katastrofen!