Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Ombord på en ubåt.

Ombord på ubåten var det trångt. Varmt och svettigt eller fuktigt och kallt. Den personliga hygienen var dålig och det luktade alltid illa ombord.Källa: Bundesarchiv, bild 101II-MW-4300-08/Foto: Jordan

Del 2: Strid och Liv ombord på ubåtarna - havets skyttegravar

U995_2004_1.jpg

Tysk ubåt av sorten VII, samma ubåtstyp som U479. Denna finns att besöka om man beger sig till Laboe vid Kielfjordens mynning. Där finns också ett marint minnesmärke för alla de liv som offrats i strider till sjöss. I dag är det ett internationellt fredsmonument. Foto: Darkone, CC BY-SA 2.0, Wikimedia CC 

 

Ubåten vid Laboe i Tyskland

Gör ett digitalt besök i ubåten vid Laboe i Tyskland och se hur det ser ut inuti en ubåt. Klicka på de röda eller gröna pilarna i bilden för att komma vidare framåt eller bakåt i ubåten. 

Gå till sidan Deutscher Marinebund för att se ubåten (extern länk) 

Läs mer om ubåt typ VII-C (extern länk) 

 

Livet ombord 

Ubåten U479 var fyra meter på det bredaste stället. Maskiner, vapen, matförråd och utrustning tog stor plats. Manskapet fick dela på utrymmet som blev över. De flesta fick dela sovplats och turades om att sova. 

101II-MW-4300-08-boxbild.jpg

Ombord på ubåten var det trångt. Varmt och svettigt eller fuktigt och kallt. Den personliga hygienen var dålig och det luktade alltid illa ombord. Källa: Bundesarchiv, bild 101II-MW-4300-08/Foto: Jordan 

Flottans ledning försökte göra livet ombord så bra som möjligt för sjömännen. Mat och avkoppling prioriterades på de trånga ubåtarna. En tysk ubåtsman kunde i början av resan räkna med gott om bröd, potatis, kött och grönsaker. Efter några veckor var det enformig konservmat och unket vatten som gällde. Med underhållning som böcker, skivor och spel försökte man hålla den instängda besättningen på gott humör. Fukt, kyla, dålig hygien, hemlängtan och oro för hur kriget drabbade dem där hemma var stora påfrestningar för männen som tjänstgjorde på en ubåt. 

 

ny-D563.jpg

Personlig hygien mellan torpedtuberna. Ubåten är som ett jättestort vapen som måste skötas av människor som bor inuti det. Källa: Bundesarchiv: Bild 101II-MW-3926-02/Foto:Weiss 

Att alltid vara jagad 

När det fanns risk för att fienden kunde upptäcka ubåten, även nere i djupet, var besättningen tvungen att vara helt tysta. Alla skulle vara stilla på sina stridsstationer ombord. Den psykiska spänningen och stressen var väldigt stor.  

Att vara i ett litet trångt utrymme under vattnet och att när som helst kunna bli upptäckt av en fiende var mycket pressande. Ytfartygen försökte sänka ubåtar med sjunkbomber och antiubåtsgranater. Det var stora sprängladdningar som var inställda att explodera på samma djup som man gissade att ubåten var på. Ubåtens skrov skulle då skakas om eller pressas sönder som en läskburk. Om ubåten sänktes av dessa vapen dog alla besättningsmän antingen av explosionen, tryckförändringen eller genom drunkning.  

 

Sjunkbomber

Ny-U4_07_Sjunkbomb_Foto_-Marinmuseum_23459_NY-2.jpg

Svensk sjunkbomb av den typen som användes under andra världskriget. Bomben är 80 cm hög och 44 cm i diameter. Foto: Marinmuseum 

Lär dig mer om sjunkbomber i en artikel från Marinmuseum i Karlskrona. 

 

6.6.5 D564_515x348 100ppi.png

Laddning av torped i torpedtub. Källa: Bundesarchiv :101II-MW-3926-15/Foto:Weiss 

Stora förluster av tyska ubåtar  

Ubåtar kunde försvara sig med torpeder mot jagande fartyg. Men ubåtar hade bara med sig ett begränsat antal torpeder. Det var 11 torpeder på U479. Det var därför viktigt att vara noggrann och fatta rätt beslut. När skulle man skjuta och när skulle man försöka fly undan och gömma sig? 

Förlustsiffrorna var väldigt stora för de tyska ubåtarna. Detta visste de män som gav sig ut till havs och deras anhöriga när de tog avsked av varandra. Av 41 000 tyska ubåtsjömän dog 26 000. 

 

Strid och jakt under vattnet

Man jagar ubåtar genom att lyssna efter de ljud som ubåten ger ifrån sig. Det jagande fartyget använder då speciella undervattensmikrofoner, så kallade passiva sonarer. Man kan också jaga ubåt genom att skicka ut ljudvågor under vattnet, så kallade aktiva sonarer. När ljudvågorna träffar ubåtsskrovet studsar de tillbaka till det jagande fartygets sensorer. På det sättet får man både avstånd och riktning till ubåten och vapeninsatsen blir då mer exakt. 

I Östersjön försvåras ubåtsjakt av att havsvattnet i Östersjön skiktas på grund av skillnader i temperatur och salthalt. Allt ljud under vatten påverkas av detta eftersom ljudets utbredning är beroende av densiteten. 

I dag är moderna ubåtar mycket tysta. En ubåt hör ett övervattensfartyg långt innan övervattensfartyget har en chans att upptäcka ubåten. Detta ger en modern ubåt ett taktiskt övertag i de flesta situationer. 

Lyssna på Marinmuseums ljudfil om ubåtens vapen och vapen mot ubåtar (extern länk)

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12