Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Paddlar av trä

Paddlar av trä som bevarats i tusentals år utan att ruttna har varit skyddade av lera och sand på havsbotten. Foto: Peter Moe Astrup, Moesgaard museum

Del 2: Östersjön räddade föremålen

Ett skyddande täcke av sand, lera och sediment

Sand och lera på havsbotten har skyddat resterna av boplatsen. Sediment täckte med tiden över och bevarade föremålen. Sediment är små partiklar av döda djur, växter och lera som finns i havet eller förs dit från floder och åar.

Östersjön räddade föremålen

Östersjöns syrefattiga och kalla vatten bidrog också till att skydda spåren av människors liv från stenåldern. Östersjön fungerar ungefär som ett kylskåp. Kylskåpet gör att maten håller sig fräsch mycket längre än om den hade legat framme, men kylskåpet kan inte förhindra att maten förstörs.

När arkeologer började undersöka havsbottnen påträffade de föremål som fanns kvar från den gamla stenåldersboplatsen. Om föremålen hade legat uppe på land skulle många av dem ha ruttnat och försvunnit för länge sedan.

Stenåldern borde heta träåldern!

På Tybrind Vigs botten fanns stockbåtar, paddlar, pilbågar och fiskeredskap av trä kvar efter tusentals år. Att göra saker av trä var mycket enklare och vanligare än att tillverka saker av sten. Men efter alla årtusenden finns föremålen av sten fortfarande kvar i idag till skillnad från föremål av trä. Därför kallas perioden för stenåldern. Men den här tidsperioden borde egentligen kallas för träåldern, eftersom trä var det vanligaste materialet man använde.

 

6.2.-dykarejpg.jpg

Havsbottens olika lager av lera och sand har skyddat föremål av trä på den flera tusen år gamla boplatsen. Foto: Hans Dal/Marine-Arkæologisk-Gruppe 

Nu hotar miljöförstöringen av Östersjön de arkeologiska föremålen

När vi idag vill skydda de ömtåliga föremålen låter man dem ligga kvar på botten eftersom de bevaras bäst där. Övergödningen av Östersjön och att vattnet blir varmare gör att algblomningen ökar. Stora mängder döda alger sjunker sedan ned på botten och bildar ett tjockt täcke. Då blir det svårt för växterna på botten att ta upp tillräckligt med solljus och syre. När växtligheten på botten som håller kvar den skyddande sanden försvinner, försvinner också spåren av människors liv från olika tider.

 

 

6.jpg

När sjögräset dör, som håller kvar skyddande sediment, som sand och lera, förstörs fynden från stenåldern. Därför täcker marinarkeologerna över lämningarna med stora skyddande dukar och sandsäckar. Foto: Hans Dal/Marine-Arkæologisk-Gruppe

 

Frågor att besvara och fundera på

- Vad tror du framtidens arkeologer kommer att kalla vår tid? Varför?

- Varför heter stenåldern stenåldern? Har du ett bättre namn?

 

Sidan senast uppdaterad: 2022-05-30