Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
En tavla med fyra delar. Först till höger ser man hur fartyget slår mot klippan, sedan i mitten, lite otydligt, hur några personer tar sig ner i en skeppsbåt. I nästa del till vänster börjar skeppet sjunka och i den sista bilden, längst ner till vänster, sticker endast masterna upp

Tavlan är som en serieteckning i fyra delar. Först till höger ser man hur fartyget slår mot klippan, sedan i mitten, lite otydligt, hur några personer tar sig ner i en skeppsbåt. I nästa del till vänster börjar skeppet sjunka och i den sista bilden, längst ner till vänster, sticker endast masterna upp. Foto: Anneli Karlsson, Vrak/SMTM

Del 2: Natten då Resande Man förliste

Skeppet råkar ut för storm

Vid Landsort, längst söderut i Stockholms skärgård, blåste det upp till storm. Det blev mörkt tidigt, eftersom det var i november. Fartyget ankrade för att vänta in bättre väder. Men ovädret med hård blåst, kyla och snöyra fortsatte och ökade ytterligare. Ankarna kunde inte hålla fast skeppet. På morgonen upptäckte man att skeppet hade drivit in mot några klippor. Snart stötte skeppet på ett grund.

Målningen_Under_toppbilden.jpg

Skeppet slår mot klipporna. Foto: Anneli Karlsson, Vrak/SMTM

Greven misslyckas att ta sig i land

Greve von Schlippenbach, kaptenens fästmö och några sjömän hoppade ner i en liten båt för att komma i land. Men båten välte i vågorna. När kaptenen insåg vilken katastrof han orsakat och att hans fästmö drunknat hoppade han i vattnet och tog sitt liv.

I sista stund kunde man sjösätta en skeppsbåt som räddade ett tjugotal personer. En av de överlevande var grevens ambassadsekreterare Andreas Bjugg. Han var 29 år gammal och vittnade senare om olyckan. Andreas Bjugg beställde tavlan för att med fyra bilder visa hur skeppet förliste.

Målningen_Mittenbild.jpg

På den gamla tavlan kan man ana en mindre skeppsbåt på väg från fartyget. Foto: Anneli Karlsson, Vrak/SMTM

Skeppet börjar sjunka

Greven lyckades simma tillbaks till skeppet och blev upphissad ombord. Men strax efteråt gled skeppet av grundet och sjönk. Några ombord lyckas att ta sig upp för masten till märskorgen, som fortfarande stack upp över vattenytan när skeppet gått till botten.

Greve von Schlippenbach och 37 andra människor drunknade eller frös ihjäl.

Resande Man-08-1.jpg

Här har Resande Man sjunkit. Endast övre delarna av masterna sticker upp ovanför vågorna. Foto: Anneli Karlsson, Vrak/SMTM

 

Film om tavlan med skeppet Resande Man

Se filmen ”Tavlan talar - i Andreas Bjuggs fotspår”(6 min).

 

Resande_man_vrakposition.jpg

Längst söderut i Stockholms skärgård sjönk Resande Man. Grafik: Hanne Lindberg, Vrak/SMTM

S-1480-beskuren.jpg

Överraskande oväder, farliga klippor och grund orsakade många fartygsolyckor. Förlisningen som drabbade Resande Man var därför ganska vanlig. Denna målning från 1600-talet föreställer inte Resande Man, men visar ett liknande fartyg som drabbas av exakt samma öde. Zooma gärna in i bilden med hjälp av din egen dator, mobil eller platta, så du ser hur männen kämpar för sina liv! Foto: Cecilia Nordstrand, Sjöhistoriska museet.

 

FRÅGOR ATT BESVARA OCH FUNDERA PÅ

- Vem tycker du bär ansvaret för fartygskatastrofen? Greven eller kaptenen? Eller båda?

Sidan senast uppdaterad: 2022-07-06