Varför sjönk så många skepp förr?
Mängder av skepp har gått under i samband med sjöslag och krig. Men dåligt väder, hårda vindar, dimma och köld är kanske de vanligaste orsakerna.
Om seglen blåste sönder gick det inte längre att styra skeppet, även om de hade roder. Många av vraken var segelskepp av trä som lätt kunde börja läcka och sjunka om de gick på ett grund eller en klippa.
Säkra väderprognoser, bättre sjökort och GPS
För att se hur vädret skulle bli studerade sjöfararna förr i tiden hur molnen såg ut, hur vattnet rörde sig och olika djurs beteenden.
I dag har vi väderprognoser för varje timme de närmaste dygnen som berättar om sol och regn, hur mycket det ska blåsa och från vilket håll. Sjökorten har blivit mycket bättre och innehåller mycket mer information än tidigare. Idag finns GPS (Global Positioning System) i varje mobiltelefon som precis visar var du befinner dig på en karta.
GPS med sjökort som anger bland annat var man befinner sig på kartan, fart och färdriktning. Foto: Marinwebben.se
Varför sjunker skepp idag ändå?
Det händer att moderna fartyg av stål och järn sjunker även idag trots alla förbättringar och all teknik. Då beror det ofta på att människor slarvat med säkerhet eller missbedömt sin egen skicklighet och förmåga. Att en sjöman eller kapten druckit alkohol, som är emot reglerna på ett fartyg, är alltför ofta också en orsak till olyckor till sjöss. Idag får fartygsolyckor till havs stora konsekvenser för havsmiljön, växter, fåglar och fiskar, eftersom fartygen drivs med olja som ofta läcker ut.
Även moderna stora fartyg med alla moderna tekniska hjälpmedel kan råka ut för allvarliga olyckor. Ofta beror det på att människor slarvat med säkerheten. Källa tidningssida: Aftonbladet 17 januari 2012.