Spår av människor i Östersjön
Ända sedan istiden tog slut för ungefär 10 000 år sedan, har det bott människor vid Östersjöns stränder.
Människor har rest över Östersjön med båtar, fiskat, jagat, handlat och krigat. Under havsytan finns spåren kvar.
Ett fartyg som till exempel sjunkit för flera hundra år sedan tar med sig och bevarar den tid det kommer från. Allt kan finnas kvar. Det kan vara rester av människor, kläder, last, mat, redskap, vapen och verktyg etc. Att undersöka ett vrak är därför som att möta och se den tid då fartyget fanns. Man brukar säga att ett vrak med alla sina föremål är som ett fruset ögonblick, en tidskapsel. Därför är Östersjöns vrak mycket värdefulla när vi skall lära oss mer om vår historia.
Spåren brukar kallas lämningar. Vrak och andra lämningar är ett kulturarv, som vi delar med alla människor runt Östersjön.
Här har en marinarkeolog hittat ett 7000 år gammalt föremål av trä i Östersjön. Området kallas Tybrind Vig och var under stenåldern en boplats på den danska ön Fyn. När inlandsisarna smälte och havsnivån steg dränktes boplatsen av havet och ligger nu på botten. Foto: Hans Dal/Marine-Arkæologisk-Gruppe.
Vad gör en marinarkeolog?
Om man till exempel ska bygga broar, lägga ut rör eller en elkabel på botten måste man först undersöka om det finns något arkeologiskt och historiskt intressant på botten så det inte förstörs. En marinarkeolog undersöker området och dyker ner och letar på botten efter föremål och annat som människor har lämnat efter sig i havet, sjöar eller vattendrag.
Ofta är det mörkt i djupet och ibland dålig sikt i vattnet. Då måste marinarkeologerna ha med sig speciella lampor för att upptäcka viktiga detaljer som till exempel kan avslöja vad det är för ett skepp som har sjunkit. Foto: Vrak/SMTM
Detektivarbete
Marinarkeologerna arbetar som detektiver och försöker lista ut vad det är som de hittat. Vad har det använts till? Var kommer det ifrån och varför ligger det just där? Kan föremålet berätta om hur det var förr i tiden?
Ett arkeologiskt föremål, som har svar på de här frågorna, blir en källa som ökar kunskapen om vår historia.
Vad är detta? En bygel till en väska från vikingatiden. Hittat var? I vattnet utanför Birka i Mälaren. Varför just där? Kanske för att Birka var en stor handelsplats i Mälaren. Foto: Anneli Karlsson/SMTM
Att lägga pussel med föremålsfynd
Att tolka olika ledtrådar som fynden ger är som att lägga ett pussel, där den ena biten leder till den andra. Till slut blir det en hel bild. Kanske kan vi då lista ut och lära oss hur folk använde saker som vi har hittat, vilka som hade kontakt med varandra och vem som bestämde i samhället. Vi kan få veta mer om hur de människor som har funnits före oss levde.
Andra fynd på botten utanför Birka, som den här spännbucklan, ger oss kunskap om hur vikingakvinnor klädde sig. Spännbucklorna höll uppe vikingakvinnornas klänningar, halsband och andra smycken. Foto vänster: Oskar Sander Foto höger: Wolfgang Sauber, CC BY-SA 3.0, Wikimedia CC
Arkeologi under ytan
Se filmen "Arkeologi under ytan" och lär dig mer om hur marinarkeologer arbetar.
Källa: Vrak/SMTM
Det finns så mycket spännande kvar att hitta
Ingen annanstans i världens hav finns så många välbevarade vrak och lämningar som i Östersjön. Hittills känner man till cirka 20 000 vrak efter skepp eller mindre båtar. Men alla vrak är inte upptäckta ännu. Forskarna tror att det kan finnas fler än 100 000 vrak i Östersjön. Det gör att Östersjön är som ett museum under vatten.
Plums! En marinarkeolog på väg ner till “museet” i Östersjön! Foto: Anneli Karlsson, Vrak/SMTM
Vraken i Östersjön
Läs mer om några av alla de tusentals vraken på Östersjönsbotten!