Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
En målning som visar en ung man som måste skriva på ett avtal om att han ska bli soldat eller sjöman.

Männen skrevs ut för att strida som soldater eller sjömän i krigen. Kvinnor och barn fick ofta själva sköta hela jordbruket hemma på gårdarna. Målning: Värvare av Gustaf Cederström (1845-1933) Källa: Nationalmuseum

Del 5: Krigen slukade soldater

Var tionde svensk man tvingades ut i krigen

Prästerna började under 1600-talet att skriva ner vilka som fötts, när någon gifte sig och när någon dog i speciella kyrkböcker. Då visste man hur många människor som fanns i varje socken och hur gamla de var. På så sätt visste kungen hur många män som var 15 år eller äldre, som han kunde skicka ut i krigen som soldater.

Soldater och sjömän som blivit utskrivna till krigen kallades för knektar och båtsmän. De flesta var tvingade ut i krigen, men några var frivilliga. Om man var mycket fattig var det ett sätt att överleva för stunden. Det behövdes ständigt fler knektar i krigen. Vanligtvis blev var tionde svensk man utskriven till knekt eller båtsman. Han skulle vara minst 15 år och helst inte äldre än 40 år.

Efter en kort vapenövning skickades de ner till krigen i Polen och Tyskland under 1600-talet.

Etsning_Rijksmuseum_Amsterdam.jpg

Bild: Etsning av av Johannes Pieter de Frey, Rijksmuseum Amsterdam

Hustrun blev ensam kvar på gården

När männen gick ut i krigen fick deras fruar ta över mannens arbete på gården. Förutom hennes vanliga ansvar för hemmet, barnen, kläder, mat och mjölkning, skulle hon nu dessutom plöja, så och skörda på åkrarna, fälla skog och hugga ved, slakta och stycka, sköta kontakterna i samhället och mycket annat. Många kvinnor väntade år efter år på att deras män skulle komma tillbaka. De levde i ständig ovisshet. Inga brev skickades från krigen och det fanns såklart inga telefoner heller. Fyra av fem soldater kom aldrig hem igen.

Det blev ont om män i Sverige

Gustav II Adolf klagade och skrev om soldaterna ”att de dö som hundar sin kos”. De flesta dog inom två år. Men de dog inte i strider utan av smittsamma magsjukdomar som tyfus, kolera eller difteri, som spreds på skeppen och i arméerna.

När stormaktstidens krig äntligen slutade en bit in på 1700-talet hade en tredjedel av alla svenska män dött i krigen. Mängder av kvinnor hade blivit änkor och massor av barn fick aldrig återse sina pappor.

 

Frågor att besvara och fundera på

- Varför ställde männen upp i krig trots att de flesta dog?

- Vad innebar det för resten av familjen när mannen var tvungen att gå ut i krig? 

 

Specialuppgift

varvare_seargents.jpg

Målning: Värvare av Gustaf Cederström (1845-1933) Källa: Nationalmuseum

Målningen i den här lektionsdelen heter ”Värvare” av Gustav Cederström och är målad 1879, långt efter 1600-talet.

Fantisera och skriv ner vad du tror bondpojken tänker.

Fortsätt att skildra hans historia, skriv en text eller gör tre bilder, som visar vad som hände sedan!

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12