I Häringe finns historiska spår långt tillbaka i tiden, det syns bland annat i en runsten från 1000-talet på platsen. I folkliga berättelser har skeppen i Landfjärden kopplats ihop med vikingatiden, men troligen är de från ett senare datum. När Vraks marinarkeologer undersökt platsen kan skeppen dateras.
Håkan Altrock är ansvarig för arbetet med vraken i Landfjärden. Han berättar om dykningarna:
– Första dagens dykningar skedde på två olika vrak, båda längst in i Landfjärden. Det ena är cirka 22 meter långt och det andra är så täckt av sediment att vi bara ser en liten del av vraket. Vi har gjort en 3D-modell av det ena och tagit massa mått samt sågat dendroprover. De ska analyseras för att få fram en datering på skeppen. På det ena vraket fanns det en så kallad härdlåda som bestod av en trälåda med tegel i. I denna gjorde man upp en eld för matlagning ombord. Vi såg också resterna av en kopparkastrull.
– Under tisdag fortsatte dykningarna på dessa vrak, men sedan dök vi också på ett riktigt stort vrak som ligger längre ut, nära den så kallade Sotes borg. Samma procedur där med 3D, måttagning och filmdokumentation. Parallellt med detta är två av oss i land och undersöker ett vrak som ligger bredvid Häringe slotts bastubrygga. Det ligger till stora delar under bottnen och vassen, men kan vara gammalt. Vi ska försöka såga dendroprover på detta skepp också.
Enligt Håkan Altrock skulle en första uppskattning av skeppens ålder placera dem någonstans mellan 1500 – och 1700–tal. Ett av vraken skulle kunna vara något äldre.
Nästa steg i undersökningen är att ta fler dendroprover och 3D-modellera mer av det större vraket vid Sotes borgruin. I framtiden skulle det vara intressant att göra fler undersökningar vid Häringe för att undersöka hamnlämningar på platsen.
– Jag skulle även vilja gräva i vraken för att få fram mer info om dem. Kan vi gräva ett dike tvärs över dem och 3D fota detta så får vi ju undervattenskrovets form klart för oss, förutom de fynd det kanske medför, säger Håkan Altrock.