Kustbevakningens båt på uppdrag tillsammans med Vrak.
Efter ett uppmärksammat rättsfall där tre män dömdes till fängelse för att ha plundrat fornminnesskyddade skeppsvrak utanför Öland, har kulturavet under ytan uppmärksammats av media och makthavare. Nu kommer en ny P3 Dokumentär om fallet, där Jim Hansson, marinarkeolog från Vrak medverkar.
– Det är bra att det ger genomslag och är viktigt att berätta om varför kulturarvet är så viktigt. Titta bara på vad som händer med kulturarvet i Ukraina, som hotas av de ryska anfallen. Det är viktigt att skydda det, för att kunna förstå historien så korrekt som möjligt. Det blir svårt om vrak och annat plundras, kommenterar han.
Under polisutredningen av vrakplundringen medverkade Jim Hansson och andra marinarkeologer på Vrak som expertstöd för datering av fynden, samt som vittne i rättegångarna. Han har märkt av det stora intresset runt domen.
– Uppmärksamheten har lett till att vi fått möjlighet att träffa riksdagsledamöter och ministrar och då kunnat prata om vikten av att kulturarvet under ytan skyddas. Vi vill få fram hur fantastiskt det faktiskt är i Östersjön, men att kulturarvet riskeras att påverkas av plundring, säger han.
Under sitt möte med riksdagsledamöter berättade han bland annat hur Vrak och andra myndigheter som kustbevakning och sjöpolis samarbetar mot plundring.
– När flera myndigheter arbetar tillsammans så har vi fler ögon på kulturarvet. Enheter till sjöss och luften har nu bättre koll än tidigare. Vi på Vrak utvecklar vård- och skyddsplaner för fynd som är ett viktigt verktyg för andra myndigheter.
– Vi försöker hela tiden hitta vägar framåt vilket också lett till att andra länder hört av sig och vill veta hur vi jobbar.
Jim Hansson medverkar även i P3 Eftermiddag med anledning av dokumentären.