Viksbåten på stomme.
Bilden av vikingen är spridd över hela världen, och en central del är vikingaskeppet. Det finns vikingatida skepp som är välbevarade, som Osebergsskeppet och Gokstadskeppet i Norge, och fynden från Roskilde i Danmark. I denna artikelserie tittar vi närmare på olika typer av båt- och skeppslämningar från vikingatiden i Sverige, och resten av Östersjön. Här i första delen handlar det om de bäst bevarade fynden som finns här i Sverige.
I slutet av 1800-talet hittades resterna av ett skepp när ett dike skulle grävas vid en äng i Vik, utanför Norrtälje i Uppland. Skeppet togs tillvara på, men det skulle dröja hundra år innan det undersöktes och restaurerades. Viksbåten var 9,6 meter lång och 2,2 meter bred, och hade plats för sex roddare. Båtens material är daterat till slutet av vikingatiden eller tidig medeltid. Ett fynd i samma storlek finns från Bulverket på Gotland, som legat till grund för rekonstruktionen Krampmacken.
År 1933 upptäcktes Äskekärrskeppet vid Göta älv. Det är bara skrovets botten som är bevarat, så det går inte att veta exakt storlek, men det var troligen runt 16 meter långt. Skeppet är daterat till år 960, mitt i vikingatiden. Äskekärrskeppet var antagligen en del av den västnordiska skeppsbyggartraditionen och kan ha skiljt sig lite från skeppen i Östersjön.
Den bäst bevarade vikingatida båten hittades vid Årby gård, nordost om Uppsala. Årbybåten hittades vid en brunnsgrävning 1933, då en grav påträffades. Det finns flera båtgravar, men i Sverige brukar träet inte finnas kvar. Fyndet låg i blålera, som har haft bra bevarandeförhållanden för organiskt material, så en stor del av skrovet och några föremål finns kvar! Graven plundrades redan i forntiden, så metallföremål och mycket av skelettet är försvunna. Båten visar tecken på att ha använts, så den har inte byggts för begravningen. Skrovet är både slitet och lagat. Båten var cirka 3,9 meter lång och användes för mindre vattendrag. De åror som följde med i graven är smala och spjutformade och är ett argument för att båten har varit lättrodd.