Våren 2025 kommer utställningen ”Vikingar före vikingarna”, som producerats av Saaremaa Museum i Estland, att resa över Östersjön för att visas på museet Vrak i Stockholm.
– Vi är väldigt glada att på Vrak få möjlighet att visa denna spännande utställning om de allra första vikingarna, säger Odd Johansen som är museichef på Vrak.
Någon gång för cirka 1 300 år sedan ägde ett blodigt slag rum i Estland. På ön Ösel nära den nuvarande byn Salme, begravdes över 40 stupade skandinaviska krigare tillsammans med sina vapen och annan utrustning i två fartyg på havsstranden. Salme är den äldsta kända begravningsplatsen för ett vikingatida krigsband i världen.
– Utställningen slog besöksrekord i Estland och när den nu kommer till Stockholm ges möjlighet att bekanta sig med århundradets mest extraordinära fynd, som redan har förändrat och säkert kommer att fortsätta förändra vår förståelse av vikingatiden, säger Priit Kivi som är ledamot i styrelsen för Saaremaa Museum.
Salmefyndet har gett ny insikt i de tidigaste vikingarna – vilka männen var, vilka fartyg de använde på sina expeditioner, vilken utrustning de tog med sig, hur de slogs och hur de begravde sina döda.
Salmefartygen är också en viktig källa till skeppsbyggeriets historia. Det mindre skeppet har rotts, men det större Salmeskeppet har även kunnat seglas. Det utgör därmed det äldsta kända nordiska segelfartyget.
Utställningen ”Vikingar före vikingarna” är producerad av Saaremaa Museum i Estland.
Biljettförsäljningen och öppningen på Vrak sker under våren 2025.
Är du journalist och har frågor om utställningen? Besök vårt pressrum