Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Så skyddar Vrak Östersjöns kulturarv från plundrare

nyhet
2022-10-11
Nyligen dömdes fyra personer för grovt fornminnesbrott. De är skyldiga till omfattande och systematisk plundring av flera vrak utanför Ölands kust. Vid en husrannsakan hittades hundratals fynd, och bland annat en järnkanon från 1600-talet. Vraks marinarkeologer har identifierat föremålen och även vittnat i målet.

Vraks marinarkeologer arbetar sedan några år tillsammans med myndigheter som Kustbevakningen, Sjöpolisen, NOA (Nationella operativa polisens kulturarvsbrottsenhet) med flera för att förhindra plundring i Östersjön. De nu dömda togs år 2020 på bar gärning av Kustbevakningen vid ett vrak utanför Öland.

– Nu ser vi att detta samarbete börjar ge resultat för att skydda vårt gemensamma kulturarv, som vraken efter gamla skepp faktiskt är, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak.

Arkeologiskt expertstöd

Han har ingått som expertstöd för Kustbevakningen och bland annat analyserat filmer över vraken och vittnat mot de åtalade. Tillsammans med kollegan Patrik Höglund har han även dokumenterat hundratals fynd. Den arkeologiska bedömningen är att de fem plundrade vraken och föremålen kan klassas som tydliga fornlämningar.

– Tack vare vårt samarbete, så var Kustbevakningen på hugget när de såg en båt ligga still med torrdräkter på tork, säger Jim Hansson, men tillägger:

– Det är tråkigt att behöva lägga tid på sådant här! Att någon kan vara så egoistisk och förstöra vårt gemensamma kulturarv så att inte framtida generationer kan förstå och uppleva det.

Nordiskt uppvaknande

Riksantikvarieämbetet arrangerade nyligen en nordisk konferens om plundring. Jim Hansson deltog och belyste plundringen till havs och hur ett intensivt myndighetssamarbete ger resultat och stärker skyddet och bevarandet av kulturarvet under vatten. Arbetet går framåt och utvecklas hela tiden.

Vrak har genom utbildning och utbyte av information satt gamla skepp på myndigheternas karta, både bildligt och mentalt.

– Genom att hitta ett smidigt arbetssätt med bra kommunikation, så kan olika professioner kraftfullt motverka plundring och skadegörelse. Vi har kommit långt men kommer fortsätta jobba vidare och stärka samarbeten och utveckla metoder för att skydda vårt kulturarv avslutar Jim Hansson.