Syftet med Vraks senaste dykningar på Gribshunden var att upprätta en vård- och skyddsplan för vraket, på beställning av länsstyrelsen i Blekinge. Håkan Altrock, marinarkeolog på Vrak, berättar:
– För att underlätta för en myndighet så som Kustbevakningen, sjöpolisen eller marinen att spåra förändringar på våra vrak så har SMTM tagit fram Vård- och skyddsplanen. Det är ett dokument, eller rapport av en vrakplats som har befunnits vara speciellt utsatt för plundring och/eller mänsklig och naturlig åverkan, eller en vrakplats som är extra känslig för förändringar.
Vård- och skyddsplanen är en beskrivning av vrakplatsen både skeppets historia, förlisningen och vrakplatsens historia. Bottenmiljön beskrivs, hotbilden skildras och planen kan innehålla rekommenderade åtgärder för att minska hotbilden för lämningen.
Den viktigaste delen av planen är en utförlig beskrivning av vrakplatsens utseende när rapporten skrivs. En 3D-modell eller en skiss framställs där speciellt intressanta föremål plottas in. Extra intressanta föremål för plundrare och sådana föremål eller områden som lätt skvallrar om förändringar fotograferas och markeras ut på en skiss eller 3D-modell. Här markeras också med pilar från vilket håll bilden togs. Dessa punkter utgör fotostationer som kan uppsökas och fotograferas från samma vinkel av de olika myndigheternas dykare. Genom att sedan jämföra dessa nytagna bilder med vård- och skyddsplanens bilder kan förändringar som har skett mellan fotograferingstillfällena upptäckas.
– Vrakplatsen var kraftigt överväxt, men inte alls lika tätt beväxt som i höstas när vi dök på Gribshunden senast. Det är svårt att säga om det har hänt något spännande, för oss var det en rätt så ny vrakplats. Det finns nog mer att säga nästa gång vi eller till exempel kustbevakningen dyker på platsen, tack vare Vård- och skyddsplanen som ju från och med nu tjänar som ett slags facit, en startpunkt i det framtida övervakandet och skyddandet av Gribshunden, säger Håkan Altrock.