Kastellholmsvraket Foto: SMTM
På museet Vrak har besökare fantastisk utsikt över vattnet mot Skeppsholmen. På sommaren brukar det vara fullt av båtar i Vasahamnen och färjor som åker förbi. Men under ytan finns ännu fler skepp och båtar!
Speciellt i området mellan Skeppsholmen och Kastellholmen finns flera skepplämningar, men varför? Jo, förr i tiden har gamla uttjänta skepp använts som fundament för olika byggen, som kajer eller broar.
Kastellholmsvraket är ett spännande promenadmål. Det är nämligen ibland synligt ovanför vattenytan! När vattennivån är låg syns det 32 meter långa vraket väl, både förstäven och akterstäven står fortfarande upp. Det som syns är skrovet upp till mitten av hålskeppet, vilket är utrymmet längst ner i skeppet. Skeppet är förvånansvärt välbevarat, trots sitt utsatta läge!
Själva vraket är fyllt med sten. Det har gjorts eftersom skeppet sänkts för att vara en del i ett byggprojekt, kanske en bro som stod färdig år 1642. En annan teori är att det är vraket efter det danska skeppet Grå ulven, som svenskarna tog år 1659. Det skeppet sänktes sedan vid Kastellholmen 1670. Det har tagits flera prover på vraket, men tyvärr har ingen säker datering kunnat göras.
Kastellholmsvraket är ett örlogsfartyg och det har hittats sju kanonkulor som antas höra till skeppet. Det finns ett fåtal andra föremål som knyts till vraket, som ett durkslag av rödgods, och annan keramik.
Bildtext: Marinarkeologer undersöker Kastellholmsvraket år 2013, när vattnet var ovanligt lågt. Foto: Björk, Cathy / SMTM
Men det finns som sagt många andra skepp i området, i alla fall minst 15 i direkt anknytning till Skeppsholmen och Kastellholmen. Flera av skeppen är stora, uppåt 38 meter. Det är svårt att veta exakt vad det varit för typ av skepp, men iallafall ett av vraken har haft förstärkt timmer för att kunna hålla kanondäck, och det är säkert flera av de stora skeppen som har varit örlogsskepp. 5 av vraken ligger på led mellan Skeppsholmen och Kastellholmen, och har fungerat som fundament för den ursprungliga bron som gick lite söder om dagens.
Vill du läsa mer om vraken? Läs vår rapport!
Eller vill du ta en längre vrak-promenad runt Djurgården? Då rekommenderar vi rapporten om Nationalstadsparken