Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Vrak i Historien om Sverige

nyhet
2023-12-04
Vraks marinarkeolog Håkan Altrock gör en insats i SVT:s storsatsning.

Den 5 november hade Historien om Sverige, SVT:s nya storsatsning, premiär på SVT1. Programmet kommer under ett 10 avsnitt täcka Sveriges historia från 14 500 år sedan till nutid. I seriens tredje avsnitt har Håkan Altrock, en av Vraks marinarkeologer, inte bara bidragit med experthjälp – utan också skådespelarinsatser.

Sedan 1980-talet har Håkan Altrock arbetat inom Statens maritima och transporthistoriska museer, den myndighet Vrak är en del av. Där har han arbetat som allt från konserveringstekniker och timmerman till föremålsintendent. 2016 blev han marinarkeolog på myndigheten och är idag en viktig del av Vraks pussel.

I det tredje avsnittet av Historien om Sverige får tittaren följa med till vikingarnas tid där Håkan hjälpt till som konsulterande marinarkeologisk expert. Han gav bland annat råd och information om skepp från olika tidsepoker, och rekonstruerade miljöer och scener med skeppsbyggeri och båtar.

I programmet bidrog Håkan inte bara med experthjälp, utan också med en skådespelarinsats. I avsnitt tre kan du se honom bygga på sin lilla vikingatida båtreplik. Den 10 alnar långa båten brukar Håkan bygga på ute Björkö/Birka, med kopior av järnåldersverktyg, på det sätt man tror att båtar byggdes på under den tidsperioden. Båtbyggarscenen spelades in i Birkas rekonstruerade stadskvarter.

Birka-fynd

Under de marinarkeologiska undersökningarna på Birka 2004–2014 hittade myndighetens marinarkeologer ett spant och ett knä, samt en köl i hamnområdet utanför den plats där den vikingatida staden hade legat. Fynden daterades till 800-tal. Dessutom återfanns mängder med lindbastrep, trädymlingar, tjärkvastar (tjärpenslar) och andra fynd som vittnar om skeppsbyggeri och reparationer på ön. Håkan berättar:

–​ Mer komplett bevarade fynd av vikingatidens båtar är sällsynta i Sverige, så att någon gång finna ett välbevarat vrak från järnåldern står för oss marinarkeologer högt på önskelistan!

Utöver Håkans stora intresse för segling och att bygga rekonstruktioner av äldre tiders båtar, har han även gjort flera experimentella färder med rekonstruerade båtar och skepp, bland annat i det forna Sovjet Unionen.