Ladbyskeppet
Det finns färre obrända båtgravar än brända, men de kan ge mer information. Gravarna kan också ha plundrats, ibland redan i forntiden. Själva skeppen finns oftast inte kvar, träet har förmultnat i jorden, men nitarna kan ge information om skeppens storlek och form.
Det finns flera kända båtgravar i Sverige. De mest kända är de som finns i Vendel och Valsgärde, norr om Uppsala. Det är framförallt fynd från vendeltiden, cirka år 500-750, som satt de platserna på kartan. Men det finns också vikingatida gravar där.
I Västmanland finns gravfältet Tuna i Badelunda. Där finns flera olika typer av gravar från en stor del av järnåldern. I de rikaste gravarna är kvinnor begravda, och under vendel- och vikingatid verkar en kvinna per generation begravts i en båt. De flesta båtarna var av typisk vikingatida modell, men en sticker ut: Den är lika stor som de andra, men är tillverkad på ett sätt som får forskarna att tro att den är tillverkad av samer . De flesta båtar och skepp på den här tiden har använt nitar, men den här båten har använt en annan metod, den är nämligen sydd! Samerna använde rötter för att för att hålla samman båtarnas olika delar.
Precis vid Östersjöns gräns, på den danska ön Fyn, hittades 1935 ett vikingatida gravfält. Det var några mindre gravar, men den mest kända är en båtgrav, idag känd som Ladbyskeppet. Det var den första båtgraven som grävdes ut i Danmark, och trots att det inte var välbevarat som de kända norska skeppen så var skeppets form tydlig tack vare de över 2000 nitar som låg kvar på sina platser i jorden. Vid förstäven hittades några väldigt spännande föremål: Järnspiraler! Det har tolkats som att spiralerna suttit som dekoration på ett drakhuvud. Det finns fynd av en dräktnål och en gjutform från Birka som föreställer just ett drakhuvud med spiralformade dekorationer.
Längst upp i norr på Öland ligger Nabbelund. 400 meter från dagens strandlinje fanns ett vendeltida gravröse , circa år 550 till 750. I olika omgångar hade graven plundrats, förstörts, och agerat material för att bygga en stenpir i vattnet. Men 1938 undersöktes det som fanns kvar och ett väldigt spännande fynd kunde göras!
Det 15 meter breda och 2 meter höga gravröset täckte en obränd båtgrav! Delar av gravens innehåll var omrört eller försvunnet, men det fanns mycket kvar att upptäcka. Dels fanns en rik vapenuppsättning, med förgyllda sköld- och svärdsbeslag. Det fanns skelett efter flera djur, bland annat två hundar med koppel. Det fanns mänskliga skelettrester också. De mänskliga kvarlevorna var inte lika välbevarade som djuren, något som inte är ovanligt. Desto mer ovanligt är att de mänskliga kvarlevorna kommer från minst tre individer! Det vanliga är att en bågrav innehåller en individ, ibland två. Tre individer är unikt, och bara båtgravarna från Salme har innehåller fler individer (en spännande plats som kommer att få en egen artikel).