Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Karta över Östersjön. Illustration: Erik Hedin, Vrak/SMTM.

Unika Östersjön

Ingen annanstans i världen finns så många välbevarade trävrak som på Östersjöns botten. Det finns uppgifter om tusentals vrak som på ett eller annat sätt hamnat där och alla vrak är inte upptäckta ännu. 

Det har bott människor vid Östersjöns stränder sedan istiden tog slut för ungefär 10 000 år sedan. Vattnet – hav, sjöar, åar – har varit viktiga för människorna. De har rest med båtar, fiskat, jagat och krigat. Under havsytan finns spåren kvar. Den speciella vattenmiljön gör att det finns unikt många vrak och andra lämningar bevarade, från stenåldern till nu.

Östersjön är ett av världens mest trafikerade hav. Skepp och fartyg som förlist ligger som tidskapslar på botten. De kan berätta om allt från stora historiska skeden till enskilda människors öden, men också om hur båtar byggts och om vilka föremål som funnits under olika tider.

Det är ett kulturarv, ett minne av vår historia, som är gemensamt för alla människor runt Östersjön.

Vrak fria från skeppsmask

Att vraken är så välbevarade beror på att skeppsmasken inte trivs i Östersjön. Vattnet i Östersjön är kallt och inte särskilt salt. Skeppsmask är egentligen en liten mussla som lägger sina larver i trä, och den gillar saltvatten. I salta hav kan vrak försvinna på kort tid eftersom larverna äter upp träet. I Östersjön kan skeppsvraken se ut precis som när skeppen sjönk, trots att det har gått flera hundra år.

Vatten som konserverar

Den unika kombinationen av bräckt vatten, kyla, mörker och låg syrehalt i Östersjön gör att många material, även trä, kan bevaras i nästan perfekt tillstånd. Här finns en okänd värld och fantastiska upplevelser som inte finns någon annanstans i världen.

De flesta kända lämningar är vrak efter skepp och båtar, men kulturarvet under vatten rymmer mer än så. Boplatser från stenåldern, fartygsspärrar från vikingatid och medeltid samt rester efter hamnar och industrier gör kulturarvet under ytan mångsidigt och intressant.

Plundring

Hoten mot kulturarvet är bland annat plundring och en allmän brist på kunskap om vad som finns dolt under vattenytan. Det är därför viktigt att synliggöra de lämningar och miljöer som finns på Östersjöns botten.

Vrak – Museum of Wrecks samarbetar med kommuner, länsstyrelser och andra parter som vill utveckla nya sätt att göra det maritima kulturarvet under vatten mer tillgängligt, även för dem som inte dyker.

Sidan senast uppdaterad: 2024-02-20