Museer är platser där historia kan formas, belysas eller glömmas. Vad vill olika museer att deras besökare ska minnas – och glömma – om örlogsflottan och dess historia? I detta delprojekt undersöks hur den svenska örlogsflottan har beskrivits och presenterats på museer i och runt utställningar.
De senaste åren har forskningen runt flottans historia breddats. Från att ha dominerats av historia om krigföring till sjöss och sjöslag, studeras nu andra aspekter av flottan som socialhistoria och hur flottan har framställts och uppfattats under olika tider. Kan dessa trender spåras i de sätt som museer presenterar den svenska örlogshistorien? Varför har vissa föremål och händelser valts ut för att representera flottan?
Delprojektet undersöker hur idag utställda föremål, texter och andra tekniker samspelar med varandra och även arkiverad dokumentation om tidigare långvariga utställningar studeras.
En annan ambition är att analysera hur museers samlingar och utställningar som berör örlogsflottan har tolkats i museernas årsböcker, i facktidskrifter och andra publikationer. Studien kommer att inkludera men inte avgränsas till Marinmuseum i Karlskrona och Sjöhistoriska museet i Stockholm.
Delprojektet ingår i forskningsprogrammets kulturarvsmodul.
Delprojektets namn
Sista fasen i ett skepps livscykel? Den svenska örlogsflottan som kulturarv i museer 1945–2020.