Den glömda flottan bortom Skagerrak
Många svenska örlogsfartyg användes även utanför Östersjön, särskilt som konvojfartyg. Andra såldes till privata redare och användes i långväga sjöfart. Historien om dessa ”glömda” fartyg är en av de minst studerade sidorna av svensk örlogshistoria. I detta delprojekt undersöks två sidor av örlogsfartygens närvaro utanför Östersjön.
Delprojektets huvudfokus ligger på konvojfartyg, ofta fregatter som var särskilt lämpade för att följa svenska handelsfartyg till och från södra Europa. Vilka typer av fartyg tjänstgjorde som konvojfartyg och vid diplomatiska uppdrag? Varför användes just dessa fartyg? Hur förändrades deras användning och design över tid?
I delprojektet studeras även de fartyg som tjänstgjorde i både örlogs- och handelsflottan och som användes utanför Östersjön. De studeras ur ett livscykelperspektiv – från att de byggdes till att de eventuellt kasserats och vad som hände längs vägen. Här ingår även anledningar till försäljningar och återköp samt om och i så fall hur fartygen byggdes om för deras nya tjänst.
Delprojektet ingår i forskningsprogrammets historiska och arkeologiska modul.
Delprojektets namn
”Den glömda flottan” bortom Skagerrak, 1680–1850.
Sidan senast uppdaterad: 2021-06-07