På södra Djurgården ligger Galärvarvskyrkogården, begravningsplatsen har använts sedan 1742 och uppskattningar säger att så mycket som 5000 människor kan ha fått sin sista vila här.
På södra Djurgården ligger Galärvarvskyrkogården, begravningsplatsen har använts sedan 1742 och uppskattningar säger att så mycket som 5000 människor kan ha fått sin sista vila här.
Den 30 oktober klockan 18 är du välkommen att följa med på en vandring på kyrkogården och då kan du få möjlighet att lära dig mer om kyrkogården och få ta del av några av de livsöden som hör samman med de begravda. Här följer några exempel som du kommer att få ta del av under vandringen:
Väldigt många av Galärvarvskyrkogårdens gravar är så kallade familjegrav som ibland har använts av många generationer. Här vilar exempelvis en av Sveriges främsta och idag kändaste konstnärer. Den abstrakta målerikonstnären Hilma af Klint.
Den här ståtliga kolonnen tjänar idag som gravsten för Önnert Jönsson. Önnert förde befäl inom flottan under finska kriget 1808-1809 och stupade i skärgårdslaget vid Sandöström.
Förutom alla gravar så innehåller galärvarvskyrkogården också ett antal minnesmärken. På bilden har vi en minnessten efter den så kallade Horsfjärdskatastrofen. En av svenska flottans största förluster då tre svenska jagare genom sabotage eller olyckshändelse sprängdes med en förlust på 33 människoliv.
På Galärvarvskyrkogården vilar en mängd personer som har haft stor påverkan på hur Sverige ser ut idag. Men den som lämnat flest synliga spår efter sig är sannolikt Fredrik Blom, Karl XIV Johans favorit arkitekt. Fredrik hade en lång karriär och många av hans byggnader finns kvar en idag. Rosendals slott, Skeppsholmskyrkan och regementsbyggnaderna i kvarteret Krubban är tre exempel.
Plats: Samling vid museet, Djurgårdsstrand 17
Längd: En timme
Info:
Granne med Vrak, på Djurgården, ligger Galärvarvskyrkogården och har använts som begravningsplats sedan 1742. Nu erbjuder Vrak för första gången möjligheten att följa med på en kyrkogårdsvandring
Boka här