Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Transkribering: Arkeologi under ytan

Textversion av filmen Arkeologi under ytan. 

[Isflak visas] Under havsytan finns en värld som är osynlig för de flesta. Här finns skeppsvrak, lämningar och okända upptäckter. [Undervattensbilder] Det är en värld som kräver ett annorlunda sätt att tänka. Ett annat sätt att utforska. [En dykare förbereder dykutrustning] Marinarkeologer är arkeologer som specialiserat sig i att söka mänskliga spår under havsytan, och platser nära vatten.

[Vattenyta med isflak] I sjöar, vid stränder och på öar. Här finns boplatser, försvarsanläggningar, bryggor, ubåtar, flygplan och skeppsvrak. [En man tittar på flera olika skärmar] På land går det många gånger att upptäcka lämningar med blotta ögat. [Undervattensbild med utrustning] Under vatten krävs andra tekniker till exempel sonar eller undervattensrobot. [Dykare på väg ner i vattnet] Men ofta måste arkeologen ner till havsbotten, för att undersöka och ibland även gräva ut. Då behöver arkeologen dyka.

[Undervattensbilder med dykare] Undersökningar under vatten kräver tid och tålamod. Och tiden arkeologen kan arbeta är begränsad till hur länge luften i flaskan räcker, men också till vad kroppen klarar av. Ju större djup, desto kortare tid under ytan. Vid 40 meters djup endast i tio minuter. Då gäller det att vara metodisk och lugn, och samla så mycket information som möjligt. Marinarkeologen har ett antal hjälpmedel, för att dokumentera vraket. Penna, skrivskiva och tumstock ... Och med en kamera filmar och fotograferar man vraket. Med tusentals fotografier sätts en digital modell av vraket ihop, [Två män sitter vid en datorskärm] och marinarkeologen kan analysera vraket i lugn och ro. [En modell av ett vrak visas] Undersökningarna ger ny kunskap ... [En man använder olika instrument] Men marinarkeologi är också ett pussel där flera vetenskapliga fält korsar varandra. [En person går mellan höga hyllor, tar fram en bok och bläddrar försiktigt] Marinarkeologen använder sig av naturvetenskap och ny teknik men studerar också äldre litteratur och kartor, till exempel när ett vrak ska identifieras.

[En tavla visas och en kvinna pekar på olika detaljer på tavlan] Även konst- och kulturhistoria är till hjälp. En målning eller etsning kan avslöja mycket, liksom kunskapen kring hur människor levde. [Ett vrak ligger synligt under vattenytan i en våtdocka och skeppet Vasa dras upp] Marinarkeologi är fortfarande en ung vetenskap. I Sverige fick den en ordentlig skjuts framåt på 1960-talet, i och med upptäckten och bärgningen av Vasa. [Dykare under vattenytan] Sedan dess har många andra vrak upptäckts och identifierats, inte minst på Östersjöns botten. [Vattenyta med isflak] Östersjön är ovanligt gynnsamt för bevarandet av skeppsvrak. Botten är syrefattig och vattnet har låg salthalt. [Man ombord på båt] Här finns knappt någon skeppsmask, som äter trä i varmare och mer salthaltigt vatten.

[Flera män inne i en båt] Marinarkeologer kring Östersjön och andra delar av världen håller nära kontakt. Forskningen går hela tiden framåt, och nya upptäckter görs ständigt. [En båt visas bakifrån medan den kör framåt mot horisonten] Vrak – Museum of Wrecks – har som ambition att vara ett nav för marinarkeologin. Och göra den svåråtkomliga världen under havsytan synlig.

Sidan senast uppdaterad: 2022-06-27